1:17
Виртуал фитнесс
541 үзсэн
1:17
Хэвлэмэл үнэт эдлэл
243 үзсэн
3:37
Трамптай өнгөрүүлсэн нэг жил
920 үзсэн
1:11
Ном уншвал урт насална
582 үзсэн
Ховор үнэт эдлэл алдагджээ
960 үзсэн
3:55
Тусгай дугаар: Эрх мэдлийн шунал
879 үзсэн
2:56
Татварын нэмэгдлийн эсрэг жагслаа
933 үзсэн
3:56
THIS WEEK 6-12 JANUARY
424 үзсэн
2:56
Хог хаягдлын ухаалаг систем
619 үзсэн
2:22
Далд давсны хэрэглээг бууруулна
583 үзсэн
3:48
Эрчим хүч
484 үзсэн
2:41
Дасан зохицох чадвар
1855 үзсэн
2:25
Тусгай алгоритм ашиглаж бүтээсэн концертын танхим
2516 үзсэн
2:38
Шинэ цоорхой илэрлээ
2079 үзсэн
2:0
Иргэдийн санхүүгийн боловсролыг дээшлүүлнэ
537 үзсэн
1:23
"Google" компани сар луу
900 үзсэн
1:49
Хурдан цэнэглэгч
1761 үзсэн
1:7
Орчуулагчтай чанга яригч
552 үзсэн
1:23
Японд ажилгүйдлийн түвшин буурч байна
715 үзсэн
4:34
Хүн хэрхэн хөгширдөг вэ?
2324 үзсэн
1:17
Никола Тесла ба цахилгаан гүйдлийн дайн
3974 үзсэн
1:8
Шинэ G-Class 2018 онд гарна
2408 үзсэн
1:59
Нохой тэжээдэг хүмүүс урт насалдаг
1522 үзсэн
1:5
БНХАУ 13000 веб хуудсын үйл ажиллагааг зогсоожээ
937 үзсэн
3:7
This week (01-05)
538 үзсэн
1:3
“Тесла” компанийн шинэ зай хураагуур
1541 үзсэн
2:41
Ираны бослого 8 дахь өдрөө үргэлжилж байна
2128 үзсэн
2:33
Шинэ Япон улс
2501 үзсэн
2:54
Татварын эсрэг
966 үзсэн
4:41
2018 оны шинэ загвар
1637 үзсэн
Далд давсны хэрэглээг бууруулна
Далд давсны хэрэглээг бууруулна

Монгол улсын нийт хүн амын дундах нас баралтын шалтгааны 80 орчим хувийг чихрийн шижин, зүрх судасны өвчин, амьсгалын замын архаг өвчлөл, хорт хавдар, халдварт бус өвчнүүд эзэлдэг аж.

Эдгээр өвчний гол шалтгаан нь давсны хэрэглээ юм. Монгол улсын нийт хүн амын 83.2 хувь нь хоногт дунджаар 11 гр давс хэрэглэдэг байна. Энэ нь ДЭМБ-аас давсны зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээ гэж баталсан 5гр-аас 2 дахин их гэсэн үг юм.

Ихэнх хүн давсны хэрэглээг бууруулах нь эрүүл мэндэд тустайг мэддэг, мөн хоол хүнсэн дэх хэрэглээгээ багасгасан ч таны худалдан авч буй хүнсний бүтээгдэхүүнүүдэд давсны агууламж их байдаг учраас нийт хүн амын дунд давсны хэрэглээ өндөр байгаа ажээ.

Хүн хоногт авч буй илүүдэл давсны 77 хувийг үйлдвэрийн аргаар боловсруулсан хүнсний бүтээгдэхүүнээс авдаг аж. “Хүн амын давсны хэрэглээ” үндэсний судалгаанаас харахад үйлдвэрийн аргаар боловсруулсан хүнсний 83.6 хувь, хоол үйлдвэрлэлийн бүтээгдэхүүний 81.6 хувь нь давсны агууламж ихтэй болохыг тогтоожээ. Иймээс хүн амын дундах давсны хэрэглээг бууруулахын тулд үйлдвэрлэгчдийн оролцоо чухал гэж үзсэн учраас ХХААХҮЯ-аас “Давс багатай бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийг дэмжье” арга хэмжээг өнгөрсөн оны 09 дүгээр сараас эхлэн орон даяар зохион байгуулж эхэлжээ. Энэхүү үйл ажиллагааг танилцуулах уулзалт өнөөдөр тус яаманд боллоо. Уулзалтад Монголын Хүнсчдийн холбоо, нийслэл хотод хүнс болон хоол үйлдвэрлэлийн чиглэлээр үйл ажиллагаа эрхэлдэг аж ахуй нэгжүүдийн төлөөллөөс бүрдэх 150 гаруй хүн оролцож байгаа юм.

Энэ ажлын хүрээнд үйлдвэрлэлийн бүтээгдэхүүний шошгоны шинэ стандартыг баталсан бөгөөд энэ дагуу үйлдвэрлэгчид бүтээгдэхүүний шошгод давсны агууламжийг зайлшгүй тусгах шаардлагатай.

Энэхүү хоёр шатлалт арга хэмжээ нь 2019 оны 4 дүгээр сар хүртэл үргэлжлэх юм. Үйл ажиллагаа амжилттай хэрэгжиж хоол хүнсээр дамжих далд давсны хэрэглээг зорилтот хэмжээнд хүртэл бууруулж чадвал даралт бууруулах эмчилгээ хийлгэх шаардлагатай хүний тоо 50 хувь, тархинд цус харвалтын улмаас нас барах хүний тоо 22 хувиар буурах боломжтой юм байна.