1:4
Лазер буу
2453 үзсэн
4:19
#Ангарпедиа: Монгол Улсын зэвсэгт хүчин
2051 үзсэн
2:40
This week 6.30-7.5
969 үзсэн
1:28
Хаягдал ариун цэврийн цаасыг дахин боловсруулж дугуйн зам тавьжээ
2019 үзсэн
5:59
Ангарпедиа: Барак Обама
1421 үзсэн
2:47
THIS WEEK 6.23-29
818 үзсэн
2:28
Олимпийн наадмын медалиудыг хуучин гар утас ашиглан хийнэ
1535 үзсэн
6:31
Бүс ба зам санаачилга
1703 үзсэн
3:57
THIS WEEK 6.16-22
904 үзсэн
2:44
Эстон улс нийтийн тээврийн үйлчилгээгээ үнэгүй болгоно
1438 үзсэн
2:10
This week 6.9-15
827 үзсэн
3:59
Бичил хуванцрын хор хөнөөл
1357 үзсэн
1:27
Майкрософт Гитхабыг 7,5 тэрбум ам.доллароор худалдан авлаа
2339 үзсэн
8:24
#Ангарпедиа: Домогт ялалтууд
2874 үзсэн
1:27
Таны гар утас хэр бохир вэ?
1389 үзсэн
3:34
This week 6.2-6.8
509 үзсэн
2:32
Эмгэн хумсны “бизнес”
933 үзсэн
2:11
Япон улсын хүн ам буурч байна
2415 үзсэн
1:29
Хүлэмжийн хийг багасгах технологи
1101 үзсэн
2:2
Эйнштейний харьцангуйн тусгай онолыг хялбаршуулсан бичлэг
305 үзсэн
2:29
92 сая хэрэглэгчийн мэдээллийг хакджээ
1260 үзсэн
1:19
Ажлын бүтээмжийн оргил үе
2279 үзсэн
2:22
Жирэмсэн үед эмэгтэйчүүдийн дуу хоолой өөрчлөгддөг үү?
1443 үзсэн
2:6
Төрийн үйлчилгээнд блокчэйн технологи ашиглана
1261 үзсэн
2:15
Дэлхийн ван гараг дээрх элсэн манханы бүтэц
1630 үзсэн
3:41
This week 5.26-6.1
718 үзсэн
4:54
Архи уу? Хор уу?
3275 үзсэн
2:5
Элсэн цөлд ногоо тарих технологи
1388 үзсэн
2:58
Фэйсбүк, Твиттерт улс төрийн сурталчилгааг журамлана
1121 үзсэн
2:7
Хуванцар иддэг энзим
2322 үзсэн
Далд давсны хэрэглээг бууруулна
Далд давсны хэрэглээг бууруулна

Монгол улсын нийт хүн амын дундах нас баралтын шалтгааны 80 орчим хувийг чихрийн шижин, зүрх судасны өвчин, амьсгалын замын архаг өвчлөл, хорт хавдар, халдварт бус өвчнүүд эзэлдэг аж.

Эдгээр өвчний гол шалтгаан нь давсны хэрэглээ юм. Монгол улсын нийт хүн амын 83.2 хувь нь хоногт дунджаар 11 гр давс хэрэглэдэг байна. Энэ нь ДЭМБ-аас давсны зөвшөөрөгдөх дээд хэмжээ гэж баталсан 5гр-аас 2 дахин их гэсэн үг юм.

Ихэнх хүн давсны хэрэглээг бууруулах нь эрүүл мэндэд тустайг мэддэг, мөн хоол хүнсэн дэх хэрэглээгээ багасгасан ч таны худалдан авч буй хүнсний бүтээгдэхүүнүүдэд давсны агууламж их байдаг учраас нийт хүн амын дунд давсны хэрэглээ өндөр байгаа ажээ.

Хүн хоногт авч буй илүүдэл давсны 77 хувийг үйлдвэрийн аргаар боловсруулсан хүнсний бүтээгдэхүүнээс авдаг аж. “Хүн амын давсны хэрэглээ” үндэсний судалгаанаас харахад үйлдвэрийн аргаар боловсруулсан хүнсний 83.6 хувь, хоол үйлдвэрлэлийн бүтээгдэхүүний 81.6 хувь нь давсны агууламж ихтэй болохыг тогтоожээ. Иймээс хүн амын дундах давсны хэрэглээг бууруулахын тулд үйлдвэрлэгчдийн оролцоо чухал гэж үзсэн учраас ХХААХҮЯ-аас “Давс багатай бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийг дэмжье” арга хэмжээг өнгөрсөн оны 09 дүгээр сараас эхлэн орон даяар зохион байгуулж эхэлжээ. Энэхүү үйл ажиллагааг танилцуулах уулзалт өнөөдөр тус яаманд боллоо. Уулзалтад Монголын Хүнсчдийн холбоо, нийслэл хотод хүнс болон хоол үйлдвэрлэлийн чиглэлээр үйл ажиллагаа эрхэлдэг аж ахуй нэгжүүдийн төлөөллөөс бүрдэх 150 гаруй хүн оролцож байгаа юм.

Энэ ажлын хүрээнд үйлдвэрлэлийн бүтээгдэхүүний шошгоны шинэ стандартыг баталсан бөгөөд энэ дагуу үйлдвэрлэгчид бүтээгдэхүүний шошгод давсны агууламжийг зайлшгүй тусгах шаардлагатай.

Энэхүү хоёр шатлалт арга хэмжээ нь 2019 оны 4 дүгээр сар хүртэл үргэлжлэх юм. Үйл ажиллагаа амжилттай хэрэгжиж хоол хүнсээр дамжих далд давсны хэрэглээг зорилтот хэмжээнд хүртэл бууруулж чадвал даралт бууруулах эмчилгээ хийлгэх шаардлагатай хүний тоо 50 хувь, тархинд цус харвалтын улмаас нас барах хүний тоо 22 хувиар буурах боломжтой юм байна.